Mennyibe kerülnek az állami hibridek?

Az unalmas hivatalnokautók mellett 10 darab Honda Civic Hybridet is koptat évek óta az államigazgatás. Megnéztük, hogy miként bírják a gyűrődést, és mennyi az éves javítási költségük.

A "milyen autókat használnak a minisztériumi vezetők?" kérdésre a legtöbben kapásból rávágják: A6-os Audikat. Pedig ennél jóval sokszínűbb a kép, már-már bábeli. A hat tárcát és a Miniszterelnökséget 395 autóval ellátó Közigazgatási és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 12 különféle márka 29 típusát üzemelteti.

Olyan meglepő autók tagjai a vegyes állami flottának, mint a rég nem gyártott Opel Omega, a népautó Suzuki WagonR+, a becsődölt Saab előző 9-5-öse, de Fiat Ducatót is használnak. A közel négyszáz kocsiból mindössze 16 darab az A6-os, a legtöbbet a tavaly (is) vásárolt Skoda Superb-ből hajtanak. Íme, a teljes flotta

Látható a táblázatban, hogy a könyökvédős hivatalnokok 10 darab Honda Civic hibridet is koptatnak, ráadásul ezek úgynevezett kulcsos autók. Ez azt jelenti, hogy nincsenek egy-egy magasabb vagy alacsonyabb szintű vezetőhöz delegálva, hanem akinek útja van valahová, az leakasztja a kulcsot a fogasról, és már megy is vele. Kis túlzással, aki kapja, marja (nyilván vezetői engedéllyel, lepapírozva stb. - a szerk.).

Üzenetértékű vásárlásnak szánta még 2008 őszén az akkori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, hogy 78 millió forintért 12 darab hibridet vásárolt felsővezetői számára. A két darab Lexus GS-t a tárca irányítói használták, míg a 10 Honda Civic-et az alattuk lévők. A tárca akkori közlése szerint 12,7 millió forintot spóroltak a listaárhoz képest, és még valahogy azt is kiszámolták, hogy ezekkel a kocsikkal 40 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki. Azt viszont nem árulták el, hogy a Hondák darabja mennyibe került. Információink szerint 4,8 millió forintba.

Ilyen speciális használati körülmények között különösen érdekes, hogy a piacon egykor a legolcsóbb hibridnek számító autók miként viselik a gyűrődést. A Vidékfejlesztési Minisztérium garázsában és udvarán több darab is szolgálatkészen várja a következő útját. Kettő ezek közül az épületben csak "vizeseknek" hívott Vízügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság több tucat dolgozóját szolgálja, a másik kettőt a Természetvédelmi Főosztály 40 munkatársa használhatja - utóbbinál osztályvezető Nagy János.

Életveszélyes?

"Viszonylag gyakran használom a Civicet országjárásra. Jósvafőtől (Aggteleki Nemzeti Park) Sarródig (Fertő-Hanság Nemzeti Park) mind a 10 parkot látogatom" - érzékelteti Nagy, hogy városban, autópályán, de még földúton is jár a hibriddel.

Habár nem az ő zsebét terheli az üzemanyagköltség, dicséri a dugóban sok benzint spóroló stop&start rendszert. "Ráadásul nem áll le a lámpás várakozás közben a klíma, mint több más autóban" - mondja. Tapasztalatai alapján városban 7,5 literes átlagos fogyasztásra képesek, autópályán 6 körül esznek. Vidéken nagyon hasznos szerinte a xenon világítás, összességében nagyon szereti a kocsit.

Amikor megemlítjük neki, hogy egy kollégája - aki csak egyszer vezette a Civicet, legközelebb más autót választott - azt mondta, hogy "életveszélyes a fékje", és hogy furcsa a váltója, Nagy komoly arckifejezéssel válaszol. "Meg kéne tanulni a vezetését." Ő és pár szintén autóbolond kollégája megtették anno a szükséges felkészülést: amikor néhány éve hozzájuk kerültek a kocsik, már csak a különleges járművek iránti érdeklődés miatt is elolvasták a kezelési útmutatót, és tájékoztatták a tudnivalókról a közvetlen munkatársaikat.

"Másként érzékeli a motorféket, más a fékerő, amúgy marhajó fékjei vannak. A váltó pedig fokozatmentes automata, nyilván más ebben előzni, mint amikor korábban az 1,6-os Astrában ötből visszaraktuk háromba" - rakja helyre a dolgokat az osztályvezető, egyúttal megpendíti az autó szerinte egyetlen gyengéjét. A dinamikát.

A Honda által IMA-nak elnevezett (Integrated Motor Assist) rendszer valójában egyszerű szerkezet. A Jazz 95 lóerős, 1,33-as benzinmotorját egészíti ki egy 15 kW (20 lóerő) teljesítményű villanymotor, amely a fokozatmentes CVT-váltó és a benzines blokk között van. A hátsó üléstámlát a mögötte lévő akksik miatt nem lehet lehajtani, ezeket a villanymotor lassításkor és gázelvételkor generátorként tölti visszatáplált árammal.

Illés Zoltánt kiszállították belőle

Képekhez és a cikk végéhez klikk tovább.

forrás: vezess.hu

 

 

 

 

 

 

 

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj