Civic 2012 - HBKM teszt

Először az 5 ajtós:
Nem is tudom milyen címet adjak neki, talán: Nagy seggű néger nő derekán ülő gülüszemű béka.

Kívülről:
Jobban mutat mint a fotókon, az oldal és féloldal nézet kifejezetten szép. Jól mutat a küszöb fölött az ajtókon végigfutó homorítás/domborítás, nem zavaró, sőt kifejezetten jól mutat a kerékjárati ívek fölött lévő, képeken nagy függőleges felületnek tűnő rész. Ezeknek a felső fele ízléses hullámvonallal van összedolgozva a sárvédőkkel, jól mutat, meg kell hagyni.Az eleje szemből markáns, erőt sugárzó, szép.

Itt vannak azért némi kifogásaim:
Az első spoiler alsó széle nagyon magasan van, ami parkolásnál kifejezetten praktikus, de a szépérzékem legalább 5 cm-el mélyebbre tenné, az biztos!

Ami nekem még roppant különös, az az első fényszóró burkolatok felső fele: Lecsukott motorház tetőnél kilóg majd 2-2,5 cm-es vízszintes átlátszó műanyag rész. Az kétségtelen, hogy a gépháztető első kontúrja így egy ívből áll, de az, hogy nem takar rá a lámpákra, nekem furcsa.
Most jön, ami nekem abszolút nem tetszett, és ez köszön vissza a címben, a hátulnézet.

Totál hátulnézetből szépek a hátsó sárvéső domborítások, ezek lágy ívben kapcsolódnának a hátsó tetőoszlophoz, de nem-oda van biggyesztve a kiugró spoiler-hátsó lámpa traktus, mely teljesen elüt az említett ívektől és széles dülledt békaszem profilt ad az egésznek. Olyan zavaros designnek tűnik nekem persze, ez szubjektív benyomás, lehet másnak tetszeni fog. A hátsó szélvédő szebb és nagyobb elődjénél, de a belső tetőoszlopok ugyan úgy leszűkítik a teret, mint a 8. gen-nél, tehát nem lehet egy cseppet sem jobban hátra látni. Szerencsére az alapfelszereltség része a műszerfalba integrált képernyőjű tolató kamera és radar, így ez nem okoz problémát.

Belső tér: Szép!
Jól mutatnak a csőműszerek, harmonikus a műszerfal kiosztása, formája. Minden földi jóval fel van szerelve,nehéz leírni, nézzétek meg. Sajnos viszont ez is kopogós műanyag, viszont ez nem zörög!

A középső nyitható kartámaszban (ami hosszában nem állítható - a 4d sedanban igen) van beépített usb, nagy áramú csatlakozó és aux. is.
A kormány és a 6 seb. váltókar is bőrös, mindkettő nagyon jó fogású, a váltó a Hondánál megszokott módon percíz, talán a működtető úthossza egy leheletnyit hosszabb a megszokottól.

Üléspozíció jól beállítható, ergonómiailag teljesen rendben van a kocsi.
Apropó ülés: Vállban szűk, én átlagos testalkatú ember vagyok, de kb. a lapockáimnál nyomta a hátam, a többi lelóg a háttámláról a vállaimmal együtt. Nekem furcsa.

Ettől kezdve viszont csak dicséret következik!
Az ajtó csodálatos hanggal csukódik, rögtön kirekeszti a külső hangokat, komolyan mondom ilyet eddig csak nagy Mercedesekben tapasztaltam! Ez, valami hihetetlen. Ugyan ez igaz menet közben is, mínium 8-10millás kocsi hangszigeteléséhez hasonlítható az érzet. Jók a felfüggesztések, nem hallhatók az úthibák, a motor felől sem jön át rezonancia ( a motor is hidraulikus tartóbakokon nyugszik!).
Ez, vezetés közben olyan steril érzetet kelt, néma csöndben lehet akár 100 fölött is autózni. Kormányzás, fékek jók, érdekes nem éreztem olyan közvetlen agilis érzést, mint azt a Hondáknál megszoktunk, ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem jó, hanem lehetne ez a futómű egy Ford Focusé is, átlagos. Persze, lehet, hogy a zaj és a rezgések hiánya viccelt meg.

A motorról (1.8) nincs mit írni, ugyanaz, mint volt, start-stop rendszerrel kiegészítve.Lehet, hogy papíron ennek jobb a nyomatéka picivel, de ez a gyakorlatban elhanyagolható, nem érezhető.

Összességében jó kis autó, ami vezetés és menet közben legalább egy, esetleg két kategóriával fölötti luxus érzetet, nyugalmat, csendet biztosít.

Gratulálok a Hondának, ebből a kocsiból szerintem kihozták a maximumot, ezek a részei mesterművek.
Az, hogy hátulról nem tetszik, valószínű hogy csak az én és néhányunk problémája lesz.

4d. sedan:

Na, szerintem ez a kocsi a telitalálat!!

Kívülről:
Sokkal-sokkal szebb, mint a képeken, mondták, hogy hátulról kicsit a 3-as BMV-re hasonlít, lehet, de szépen csinálja. Egy kifejezetten arányos, nekem nagyon tetsző közép kategóriás limuzin, minden nézetből szépen mutat, jó rápillantani. Képekről úgy tűnt, hogy elölről az új City reinkarnációja, nos a valóságban nem, önálló modell.

Amit egyedül a hibájának róhatok fel, az a viszonylag magasan nyíló és kicsit nehezen pakolható nem túl nagy csomagtartója. Ennél a modellnél megtartották a több lengőkaros hátsó futóművet, Istennek hála!
Ugyan úgy van tolatóradarja és kamerája, mint az 5d-nek.

Belülről:

Sajnos a hangszigetelése, ajtó csukódása nem olyan szuper, mint az ötajtósé, de nagyon jó. A műszerfalát szokni kell, jobb ötlet lett volna egységes műszerfallal gyártani a két modellt, a púpban lévő információk azonosak, de itt nincsenek cső műszerek, konzervatívabb az egész. Az utastér szellőzők számomra ötletszerűen vannak elhelyezve, kialakításuk nem tetszik.

Az ötajtóssal ellentétben itt nagyon jó és kényelmes az ülés, itt is bőrös a kormány és a váltókar, ugyanaz, mint az 5d-ben, de a váltó csak 5 sebességes az általam próbált 1,6-os modellben. Itt a középső könyöktámasz előre-hátra állítható, ez nagyon jó. Sajnos az ajtókon nincs szövet betét, az 5d-n van.

Vezethetőség: Kiváló handling, közvetlen gáz és kormány reakciók ( econ módban természetesen nem próbáltam ki Röhög ), egyszerűen az útra van ragasztva, nagyon jó a futóműve. Meglepő módon az 1,6-os motor érzésre sokkal jobb dinamikával mozgatja a kocsit, mint az 1,8-as az 5d.-t.

Én ebben a modellben találtam meg a Honda-érzést, ez olyan és úgy viselkedik, mint egy közvetlen leszármazott. Az 5d, mint írtam, a komfortot és a zajszegénységet leszámítva bármelyik jó közép kategóriás autó lehetne, semmi egyébben nem emelkedik ki a mezőnyből.

Kíváncsi lennék, hogy a 4d az 1,8-as motorral hogy teljesít, mert már ez az 1,6-os egység is nagyon jó dinamikával mozgatja.
Jó vételnek tűnik, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Még, talán csak annyit, hogy egyik modellben sem jött semmi féle zörgő, nyiszogó hang a műszerfal környékéről (amúgy sehonnan sem), ezt a régebben fennálló problémát csillagos ötösre oldották meg a Honda mérnökei.

Teljesítmény, egyéb felszereltség adatokat azért nem írtam egyik modellnél sem, mert ezt a HH honlapján mindenki megnézheti.

szerző: Öreg Kergyu