Honda Legend átalakítás: A Mugen Aero story

Mugen Honda Legend

Igen, a végén kezdem. A fenti kép arról tanuskodik, hogy sikerült. Nem volt könnyű. Én kalandosnak és tanulságosnak nevezném a történetet, akik viszont szerelték és agyaltak rajta, inkább rémisztőnek, és elkeserítőnek tartanák azt a tortúrát amin ők és az autóm átment. Nekem csak kiválasztanom kellett az elemeket. És már ez sem volt könnyű.

Alapvetően hülyének születtem, legalábbis ami az autóimat illeti biztos. Olyan még sosem volt, hogy ha vettem egy autót, akkor az jó lett volna úgy ahogy van. Mindig beleláttam, hogy lehetne az pont olyan, amilyennek én szeretném. Nem volt ez másként a mostani gépemmel sem. Egy Honda Legend, melyről már írtam egy tesztet, és melynek formájáról ódákat tudtam zengeni, mikor az első képeket megláttam róla a neten. Persze mikor meglett, máson sem járt az agyam, csak hogy, hogyan lehetne egyedi, olyan amilyennek én elképzeltem. Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ami itt az országban folyik abból maxumim csak egy laza kendácsolt ócskaságokra futja.

Az elképezelésem ellenben elég standard volt: nagy kerék, ültetés, spoiler. Már a nagy kerék beszerzésénél éreztem, hogy itthon egy 19-es felnigarnitúra beszerzése nyilvánvalóan lutri, és tönkreteszem nemcsak magam, de még a nemlévő unokáimat is. Végül sok klubos segítséggel, és rengeteg böngészéssel sikerült beszereznem egy garnitúra AZA Z2-es 9x19-es felnit gumival.

Honda Legend AZA Z2

Itt még csak sejlett, hogy az amerikaiak azért nem teljesen normálisak, hisz a kért Toyo Proxes T1 R-es gumi helyett Hankook Ventus K 104-es gumit küldtek. Egy árban volt, meg végül is mindegy, de milyen láma logisztika ez?

 

Toyo T1 R

Hankook Ventus K104

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No de ezen fellelkesülve néztem körül spoiler fronton is.
Három lehetőségem volt Legendhez:
1. Gyári A-Spec spoilerszett az USA-ból (mert persze Eu-ba a Honda tojt behozni). Ez relatíve olcsó volt (1000 dollár színre fújva), de valahogy nem tetszett.

Honda Legend A-Spec


2. A japán Amuse tuningcég szettje, melyet a Visionary Racing 3995 dollárért küldött volna el nekem. Ez brutális ár, és bár nagyon tetszett, erről le kellett mondanom.

Honda Legend Amuse


3. A szintén japán Mugen Aero kitt, melyet a King Motorsport darabáron számolt. Na, gondoltam, a hátsó lip spoiler, mely a készlet része, de nekem úgysem kell, csökkenti az árat, így megúszom kb. 2400 dollárból.

Mugen Honda Legend


Vagyis a Mugen mellett döntöttem. Egy hét alatt meg is jött... az első spoiler, a küszöbök, és igen... a hátsó lip spoiler a hátsó toldat helyett...
Állatok.
Rövid pánik és levelezési időszak következett, majd miután még engedményt is adtak a lip árából megküldték az alsó toldatot is.
Hangsúlyoznám az egész történetben a magyar emberek végig teljesen korrektek voltak hozzám, így egész olcsón sikerült a második szállítást megoldani. Ezúton is köszönöm Zsolának!

Mivel időközben rendeltem a Honda Kapostól gyári ültetőszettet, így adódott, hogy ők fogják felszerelni a Mugen toldatokat is, mintegy egy füst alatt.
A hurráoptimizmus körüllengett engem is, a szalont is, benne pedig Zsoltit, a vezetőt is. Miért is ne lett volna rózsaszín köd, mikor minden alkatrész megvan, szervíz van, festőműhely van, mi kellhet még?

“Arra az egy-két napra”, amíg az autóm kész lesz, még kaptam is egy Civic Hybridet, hogy legyen mivel járnom. Ez az alapból is roppant kedves gesztus, még inkább felértékelődött, mikor kiderült, hogy nem is olyan egyszerű a helyzet.

Az alábbi képeken már látszik az első agály: a valóban gyári belpiacos Mugen Legendeknek van egy plusz toldat-készlet a kerékjárati íveknél, és a ködfényszoró kialakítása is más. Amit a pórnép (értsd: én pl.) vehet, az az íveket nem tartalmazza, és a ködfényszóró kialakítása is lényegesen “egyszerűbb”.

Mugen Honda LegendA másik fontos tényező ami teljesen kiesett nekem, (mert egy láma vagyok) hogy a King Motorsport weblapján, igaz jó apró betűkkel, de le van írva, hogy a “Mugen Aero Kit illesztése az autóhoz még folyamatban...”
Akkor nekem nem is esett le, hogy nem passzolhat, legfeljebb, hogy az amerikaig bénák megint.

Hát nem.
A szerelés során derült ki, hogy csak az Acura RL, és az EU Legend teljesen egyméretű, a japánok Legendje 2 cm-rel rövidebb!!
Ez pedig mit eredményez? Igeeeen, hát persze! Nem passzoló spoilereket.

Honda Legend


Ezt persze itthon senki nem tudta. A Honda Kapos szerelője, Zoli, és fényezője Lutz Miki bá’ szépen leszerelte a lökhárítókat, ráillesztette a kapott sablonokat. Azok mentén kivágták amit kell. Lefényezték a toldatokat, és amikor szerelték össze, derült ki a dolog: a hátsó simán felment, még a küszöbök is jó közelítéssel, de az első toldat durván (2-3cm-rel) rövidebb volt.

Mugen Aero

Honda Legend

Honda Legend

Honda LegendNa most ilyenkor mi van? A lökhárító és a toldat is túl drága volt ahhoz, hogy kísérletezzenek vele, nem lehet egyiket sem csak úgy szétvágni, betoldani, vagy mi. Én elkezdtem beleásni magam a PPE, illetve PP műanyagok szerkezeti tulajdonságaiba, és ragasztóiba... (ebben az univerzális világban rohadt nehéz lett anyagspecifikus ragasztót szerezni, legalábbis laikusnak mindenképpen). Hosszú gondolkodás után, végül is Miki bá’ kitalált valamit, aminek lényege, hogy ő, még egy kicsit farag a lökhárítóból, meg innen onnan, ide tesz egy csavart, oda meg ragasztót, és akkor jó lesz... hittem neki, mert látszott rajta, hogy benne van a témában nagyon.

Honda Legend


Miközben, ez a kézműves művészi munka készült, Zoli betette az ültető szettet is, ilyen lett:

Honda Legend A-Spec

Honda Legend A-Spec


Aztán lassan csak összeállt az autó is. Gyönyörű lett, ez tagadhatatlan. Az eleje nem úgy áll, ahogy a gyári képeken van (azt persze nem árulom el, hogy miben más), de még ezzel együtt is minden igényt kielégít.

Honda Mugen Legend

Mugen Honda Legend

További képek a Galériában...

A közel 3 hetes munka igazi kihívás volt mindenkinek, aki részt vett benne, köszönöm is nekik!

És mi van még?
Miért volt aki azt gondolta, hogy leállok?
Majdnem... Még szeretnék egy olyan modult, aminek a segítségével videókat tudok lejátszani a gyári kijelzőn.
És a cikk írása közben akadtam erre a gyöngyszemre:

Amuse front grillEz azért elég jól néz ki...
És ami remélem sosem lesz nekem, mert az azt jelenti teljesen elment az eszem:

{youtube}kVYbtRATz08{/youtube}

{youtube}xYXnx2t_sDA{/youtube}

{youtube}5TfFkIitTLQ{/youtube}

 

Barko