S2000 - használtteszt

s2000_1 Rómát látni kell. Meg a Tádzs Mahalt. Meg ki kell próbálni fekete bőrű csajjal. Meg ázsiaival. Esetleg mindkettővel egyszerre. És kötelező vezetni egy tökéletesen megkonstruált hátsókerekes sportautót.

Az S2000-es tesztautókkal az a baj, hogy korán halnak. Alighogy megkapja, a botor autósújságíró már csavarodik is fel az oszlopra, ugrik az árokba, vagy elegánsan odacsapja a szalagkorláthoz. Ebből két dolog következik. Egyrészt eddig a TotalCaron nem volt teszt, másrészt a tulajdonos, aki a tesztautót rendelkezésünkre bocsátotta, nyilván nem normális.

Így kapott S2000 tesztautót a totalcar

Az itt következő beszélgetés, ha nem is szóról szóra, de igaz. A nagy P-betű a tulajt jelöli, Gyv pedig én vagyok.


Gyv: Jól meggondoltad?
P: Persze, van rajta Casco, a hátsó gumiknak meg lassan úgyis végük, tőlem le is gyalulhatjátok.
Gyv: Figyelj, nekem elég lenne, ha egy-két órát autózhatok. Kimegyünk valami szerpentinre, megjáratjuk, megyünk egy kicsit autópályán meg városban, lefotózom, aztán viheted is. Ez egy drága autó, nem szívesen viszem el. Meg aztán mivel közlekedsz addig?
P: Két óra alatt nem lehet rendesen kipróbálni egy autót, vidd csak nyugodtan! Én meg majd motorozok, szép az idő. A törés miatt meg ne izgulj, mondom, van rajta Casco.

Ezek után mit volt mit tenni, elhoztam az autót, és természetesen nem törtem össze. A tulajdonos, amikor visszavittem, megnézte a hátsó gumit, és elégedetlenül elhúzta a száját.

P: Azt hittem, végre lecserélhetem. Nem is hajtottad?
Gyv: Dehogynem hajtottam. Mentem vele hegyen, sőt versenypályán is, meg autópályán 250-nel, de ésszel, szépen. Nem gumifüstölősen.

A tulaj - a nevét azért nem említem, mert megkért rá - megvonta a vállát, de azért hitt nekem. Azt mondta, azonnal hív, ha vesz egy NSX-et.

Miután megkaptam, bevallom, eleinte csalódott voltam. Egy BMW 335i-ből ültem ugyanis át, és megszoktam a borzalmas háromliteres turbómotor erejét, nyomatékát, hogy alacsony fordulaton is az ülésbe présel, és akár kétezres fordulatszám alatt is képes megindítani az autó fenekét. Ez meg egy kétliteres szívó. És csak 240 lóerős.

s2000_2

Csodák vannak és nincsenek. Egy olyan motortól, ami 8300-as fordulaton adja le a legnagyobb teljesítményt, nem várhatjuk, hogy alacsony fordulatszám-tartományban is bika legyen, ugyanakkor már magában csoda, hogy egy közel tíz éve kitalált kétliteres szívómotorból úgy tudtak előcsalogatni literenként 120 lóerőt, hogy a konstrukció tartós legyen.

Mert például, ha megnézzük az előbb említett BMW paramétereit, láthatjuk, hogy a turbó, sőt turbók ellenére is csak literenként 102 lóerőt tud. A feltöltős autók motorjainak többsége nem tud 110 lóerőnél többet literenként. Ahhoz, hogy az S2000-es motorjánál látványosan jobb hengerűrtartalom/teljesítmény arányt találjunk, komoly kényszerlélegeztetett sportautókat kell megvizsgálnunk, olyanokat, mint amilyen például a kompresszoros MINI John Cooper Works literenként 130, vagy a turbós Mitsubishi Evo IX, literenként 140 lóerővel. A sima szívómotorokat felejtsük el, kár lenne keresgélni, egy szívótól már a literenkénti 100 lóerő is extrém, kizárólag a soktízmilliós szupersportkocsik között találunk olyanokat, amik az S2000-hez közeli értéket produkálnak.

Szóval az első impresszióm az S2000-essel kapcsolatban az volt, hogy alul nem túl erős. Félreértés ne essék, a motor sosem erőlködik, sőt, könnyedén tolja előre a kis roadstert, de alacsony fordulaton nem szarja össze magát az ember. Arra ott a magasabb fordulatszám-tartomány, meg a 9000-ig skálázott fordulatszámmérő, de erről majd később.

Az S2000-es kívülről csodaszép. Nem úgy, mint egy Alfa Spider, ez a szépség ugyanis nem egy dísztárgy, sokkal inkább egy fegyver szépsége, a funkcionalitás gyönyörűsége. Az S2000-es nem divatautó, nem műkörmös csajoknak készült, de még csak nem is öltönyös szánibojoknak, ez bizony az igazi autóbuzikat célozta meg keményen.

s2000_3

Kívül szép, belül ronda. Vagy ha nem is ronda, de nyomi. A tesztelt példány üléseit, műszerfalát, ajtóit a fényezéssel harmonizáló kék bőr borította, amitől volt, aki elájult, volt, aki sugárban okádott. Az Orion űrhajós műszerfalon azonban mindenki őszintén nevetett. A szánalmas és zseniális jelzők egyszerre alkalmazhatók arra, amit a műszerfalon látunk; ormótlan digitális műszeregység, hatalmas műanyaggombok.

Az S2000-ben minden picit másképp működik, de ez mindössze néhány másodperc fejtörést okoz az első alkalommal, aztán soha többé. A funkcionalitással semmi gond, a helyszűke miatt, vagy egyszerűen csak extravaganciából alkalmazott rendhagyó megoldások éppoly jók, mint amiket már megszoktunk, de szépnek, ízlésesnek a műszerfal még nagy jóindulattal sem nevezhető.

Ha valaki egyszer azt mondja, fogok még az MX-5-nél kisebb autóban ülni, harsányan kiröhögöm, aztán tessék, egy héten belül kettő is jutott. Az egyik a Super Seven replika, a Helix volt, a másik meg ez. Az S2000-ben se széltében, se hosszában nincs hely, és a fejtér is kicsi. Nem élhetetlenül, mint a Helixben, de egy bizonyos testmagasság fölött egyértelműen le kell mondani róla. Én csak 170 centi vagyok, így nekem különösebb problémát a mérete nem jelentett, de tényleg a kispolskit idézi.

És akkor most felejtsünk el mindent, amit eddig írtam, közelítsünk úgy az autóhoz, ahogy kell, ahogy ő is szeretné. A kinézetével kapcsolatban semmilyen gondolat sem merülhet fel, ugyanígy mindegy a belső anyagok minősége, vagy az utastér mérete. Megmondom, mi számít: futómű, fékek, motorerő, váltó, és mindezek összeadásának végső eszenciája, a vezetési élmény. Ha valakinek egyszer lesz szerencséje ilyen autót vezetni, az első, amit észre vesz majd, hogy a kasztni azonnal keresztbe áll, ha gázt adunk a kanyarban. A második gondolat vagy ez lesz: jézusom, én nem tudok vezetni!, vagy ez: édes jó istenem, végre megérkeztem.

s2000_4

Az S2000 elképesztően stabil, kiegyensúlyozott autó, rettenetes kanyarsebességgel. Megállás nélkül mozog a feneke, lassú és gyors kanyarokban egyaránt, mégsem kiszámíthatatlan, de ha valakinek nincs tapasztalata erős hátsókerekes autókkal, könnyen pórul járhat. Az S2000 nem csillogó játékszer: az ABS-en kívül nincs benne semmiféle menetbiztonsági rendszer. (A legújabb modellekbe már raktak elektronikát (VSA), nyilván pont azért, hogy szélesebb rétegek számára élvezhetővé tegyék.) Ez komoly autó, és jó szívvel csak azoknak tudom ajánlani, akik pontosan tudják, mit miért csinálnak.

Aki tisztában van a fizika és a vezetéstechnika alapvető törvényeivel, orgazmusközeli érzéseket élhet át. Az S2000-es motorjának üvöltése gyönyörű, a hangból és a rettenetes teljesítményből minimum valami háromliteres sor hatosra gyanakodhatnánk. A fékek brutálisak, a futómű borzalmasan pontos, a súlyelosztás tökéletes. A váltó talán a legjobb, ami valaha is a kezembe került, a karosszéria pedig nemcsak kabriókhoz képest merev. Kivittem az Euro-Ringre, hogy igazán megcibálhassam, és csodák csodájára azt tapasztaltam, jó vele menni pályán.

Ez nagyon nagy szó, utcai autóink túlnyomó többsége ugyanis versenypályán szánalmas, bumfordi vasdarabnak tűnik, vagy ha nem, hát egyszerűen nem elég izgalmas, hogy ott is bizonyítson. Sajnos egy fárasztó nap végén támadtam meg az aszfaltcsíkot, így mindössze néhány körre futotta az erőmből, de azt a néhány kört nagyon élveztem. Az S2000 olyan, amilyennek lennie kell. Pengeéles, és elképesztően szórakoztató.

Népítéletünkből kiderül, hogy aki megvette, imádja. Igaz, kell mellé egy másik autó, mert gyerekeket fuvarozni nem ideális és télen sem az igazi, de amire kitalálták, arra tökéletes. Volt olyan ítélet, mely szerint nagyon kemény a futómű. Ha valaki egy A8-ból vagy Lexusból ül át, ez mind igaz, de ha sportautókkal hasonlítjuk össze, nem érheti kritika. Az S2000 futóműve természetesen kemény, milyen is lenne, mégis jól tolerálja az úthibákat.

A motor alacsony fordulaton egyáltalán nem hangos, ami nem rendeltetésszerű használat során kifejezetten hasznos. Egy vászontetős sportautóban csönd természetesen sosincs, de 160-170-nél még simán elviselhető az élet. Egyszer - Németországban - mentünk 250-nel is, na az már borzasztó volt. A motor üvöltött, a szél úgy süvített, mintha menten szét akarná tépni a ponyvát, félelmetes volt.

s2000_5

Persze ebben az autóban pont ez a jó. Hogy van sebességérzetünk, van vezetési élmény, hogy már 120-nál lehet rettegni. Hogy a műszerfal gagyi, hogy a beltér kicsi, hogy csak egy analóg klímára futotta, nem számít. Az S2000-es így is az egyik legnagyobb mérnöki bravúr, amivel valaha találkoztam. Jól használható a hétköznapokban, eközben bármilyen kemény körülmények között, akár még versenypályán is megállja a helyét. Ja, és nem nagyon fogyaszt többet 10-12 liternél városban. Imádtam. Köszönjük!

Eredeti cikk és még töb kép, itt.

(forrás: totalcar.hu)